top of page
תמונת הסופר/תתמרה חרמון

איך להיות אסרטיבי? מדריך למשתמש



















"ויתרתי על מה שרציתי לעשות – ואני מצטערת על זה" "העדפתי שלא להגיד מה אני רוצה – כדי לא לגרום לויכוח" " יש לי פחד שאעשה את מה שאני רוצה ויידחו אותי" "אני מפחדת לטעות. מה לעשות?" "מעולם לא השמעתי את הקול שלי"




האם אתם מזהים בעצמכם חלק מהביטויים הללו?

אסרטיביות אינה תכונה מולדת, אלא נרכשת והחדשות הטובות הן שניתן ללמד את עצמנו

לרכוש אותה בכל שלב בחיינו.

מחקרים שנעשו בתחום האסרטיביות גילו שיש חוסר הלימה בין המידה שבה אנחנו תופסים את עצמנו כאנשים אסרטיביים לבין האופן שבו הסביבה מדרגת את מידת האסרטיביות שלנו.

אחד התרגילים שאני נותנת ללקוחות שלי בטיפול NLP הוא לראיין אנשים בסביבת החיים הקרובה שלהם (בני משפחה, בני זוג, חברים לעבודה, חברים קרובים וכו') ולשאול אותם שאלות ספציפיות שיתנו לכם ראי לאופן שבו הסביבה תופסת אתכם.

אולי תופתעו לגלות, שרוב התרחישים, שאנחנו בונים לעצמנו במחשבה, באופן דמיוני, אינם קורים באמת במציאות ולכן הצעד הראשון בבניית אסרטיביות היא להיות מודעים לקול הפנימי בראשכם ולשים סימן שאלה אחרי כל מחשבה מהסוג הזה.



אנשים מתבלבלים בין אסרטיביות לאגרסיביות ופעמים רבות, זה אחד המכשולים' שמונע מהם לפתח את עצמם. אסרטיביות היא היכולת לבטא את עצמנו ואת הרצונות שלנו, באופן שאינו פוגע בזולת, אלא מתייחס אליו בכבוד וזה אומר:


מותר לנו לסרב לבקשות מותר לנו להביע את דעתנו ולחשוב אחרת מהזולת, גם אם היא שונה מותר לנו לתת משוב לאחרים על דבר, שלא נראה לנו מותר לנו להשמיע את הקול שלנו מותר לנו (ואפילו חובה) להגשים את החלומות ולהשיג את המטרות שלנו וכל אלה אפשריים תוך כדי כיבוד נקודת המבט השונה של הזולת.




אז איך מתרגלים אסרטיביות? הנה מספר דרכים אפשריות:


1. לתרגל ולפתח שפת גוף אסרטיבית


נוכחות אסרטיבית מאופיינת בשפת גוף מסוימת ולכן כדי לתרגל אותה, בחרו בכל פעם מרכיב אחד ותתאמנו עליו במשך פרק זמן באופן עקבי. שפת גוף אסרטיבית כוללת : קשר עין יציב עם הזולת, יציבה ישרה וזקופה, מנח ראש וסנטר ישרים, ישיבה זקופה וגבוהה וכתפיים רפויות ומשוחררות.



השתמשו באחד המודלים הפופולאריים כדי ליצור מטרות לטווח ארוך ובתוכן, תפרקו את המטרה הגדולה למטרות לטווח קצר, אשר יסייעו לכם להשיג את המטרה הגדולה. שימו לב לאופן שבו אתם מנסחים את המטרות שלכם: הימנעו משימוש במילות שלילה בהגדרת המטרות (לא מה אתם "לא" רוצים – אלא מה "כן")



3. ליצור בהירות לגבי המטרה שלך


חשוב לדעת מראש מה המטרה שאתם רוצים להשיג בכל סיטואציה

ולכן הדרך הטובה ביותר לתרגל את זה היא לשאול את עצמכם

באופן תכוף: מה התוצאה שאני רוצה להשיג בסיטואציה / שיחה הזו?

מה המטרה שלי.



4. חיזוק התפיסה העצמית


חיזוק הדימוי העצמי איננו תהליך קצר ויחד עם זאת, זה אפשרי לחזק את האופן שבו אתם רואים את עצמכם על ידי פעולות פשוטות כגון:


(א) ערכו רשימות של המשאבים הפנימיים שלכם כגון: חוזקות, יכולות, כישורים ודברים שאתם טובים בהם. הקדישו מחברת מיוחדת לרשימות הללו והגדילו אותם בכל פעם שאתם נוכחים למשאבים נוספים שיש לכם.


(ב) השתמשו ברשימות הללו ובחרו בכל שבוע 1-2 מהיכולות שלהם ותרגלו להדגים אותם בחייכם, בהקשרים שונים במהלך השבוע.



(ג) כתבו רשימה של הישגים והצלחות, שצברתם בחייכם במהלך השנים. הכתיבה עצמה גורמת לנוכחות גבוהה וככל שתהיו מודעים אליהם כך תחושת הביטחון ביכולת שלכם, תלך ותגדל ובאופן ישיר, תשפיע על התפיסה העצמית שלכם.



בכל שבוע קבעו לעצמכם הרגל לעשות משהו שמפחיד אתכם ותאתגרו את עצמכם לעשות זאת. זה יכול להיות קשור לשיחה עם אדם מסוים, או להעז ולעשות צעדים קטנים בדרך להגשמת חלום שיש לכם. ככל שתציבו בפני עצמכם אתגרים – כך תחזקו את תחושת המסוגלות שלך להתמודד עם כל דבר. זכרו שגם אם התנסיתם באתגר מסוים ולא צלחתם את המשימה – זהו אינו כשלון, אלא הזדמנות ללמוד משהו חדש שיקדם את הצמיחה שלכם.


6. לתרגל את השפה שלכם


אחד המרכיבים החשובים בפיתוח אסרטיביות היא השפה שבה אתם משתמשים. תרגילו את עצמכם להשתמש בשפה חיובית ולהבליט בדיבור ובמחשבה את מה שיש כי במקום שבו נמצא הפוקוס שלכם לשם האנרגיה זורמת.


7. מודלינג


אם הייתי מבקשת מכם לחשוב על אדם, שמשמש מודל השראה לאסרטיביות עבורכם – סביר להניח שהייתם מעלים בראשכם לפחות אחד כזה. שאלו את עצמכם: איך אתם יודעים שהוא אסרטיבי? איך האסרטיביות באה לידי ביטוי בהתנהגות שלו, באופן שהוא מדבר, בשפת הגוף שלו וכו'. תדגמו את הרשמים שלכם והתחילו לתרגל את אותם ביטויים בעצמכם – כי אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד משהו – הוא לדגום אותו ממודל מצוינות שכבר קיים.


"אומר לך מה עושים הטובים ביותר: לוקחים סיכונים" (אנדרי גריי)


פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page