top of page
  • תמונת הסופר/תתמרה חרמון

הסוד הגדול שלא גילו לך לגבי המוטיבציה שלך להתקדם לפעול ולהצליח


כמה פעמים חשבת שהשבוע תתחיל את הדיאטה – ולא עמדת בזה?

כמה פעמים הרגשת עייפות רק מהמחשבה שהנה מתחיל שבוע חדש?

כמה פעמים הרגשת לחץ שעדיין אין לך זוגיות והרגשת את אותה מחשבה מנקרת ומפחידה שאומרת: "ומה אם בסוף אני אשאר לבד?"

מהם הכוחות שמניעים אותך לעשיה ומה הסוד הגדול שלא גילו לך לגבי זה?

לפני כשבוע, התחלתי להרגיש שאני מפתחת מחלה. ככל שעברו הימים, התחושות הפיזיות הלכו והתגברו ומצאתי את עצמי מתקשה לתפקד עד כדי כך שביטלתי פגישות עם הלקוחות שלי. ביום חמישי האחרון, אחרי מספר לילות שבהם, כמעט לא ישנתי, הצלחתי סוף סוף להירדם לפרק זמן קצר.

כשהתעוררתי אפופה, התיישבתי על כסא המחשב בסלון ואחרי כדקה הטלפון צלצל. ראיתי את הצג את השם של אחי ומיד עניתי כשבצד השני שמעתי קול עז של בכי.

זה היה אחי, שהודיע לי שהוא היה מעורב בתאונת דרכים במסגרת עבודתו כשצילם רכב שטח ובדרך חזרה הרכב התהפך והוא נמחץ לגמרי.הוא סיפר לי שהוא באמבולנס וכמו קפיץ שהתעורר לחיים,התלבשתי במהירות ויצאתי בדרכי אליו. לשם קיצור היריעה, ליוויתי אותו כל הערב בבית החולים עד לרגע שהבאתי אותו להוריי ודאגתי לכל מחסורו עד חצות בקירוב.

באותן השעות – תפקדתי ב 100% שלי, הנהגתי והובלתי את כל המהלכים הדרושים ושכחתי לגמרי את המחלה שלי ורק כשהתיישבתי לרגע , בשעות הקטנות של הלילה,התחלתי להרגיש מחדש את הסממנים הפיזיים של המחלה.בני משפחתי ובן זוגי לא הבינו איך גייסתי את כוחותיי הפיזיים והנפשיים עם הידיעה שכל השבוע כמעט ולא תפקדתי בשגרת היום יום. מאיפה הגיעה מוטיבציית –העל הזו?

ולמה אני מספרת לך את זה ?

_________________________________________________

למוטיבציה האנושית יש שני "ראשים" או אפשר לקרוא לזה – שני כוחות, שמפעילים את המתג ומניעים אותך לעשות שינוי.

הסוג הראשון הוא מוטיבציה הימנעותית והסוג השני הוא מוטיבציה מקדמת.

לרוב, בני אדם משתמשים במוטיבצית הימנעות מכאב והיא מניעה אותם לפעול באותם מקרים שהם חשים שהמחיר גבוה מידי ויש סיכון אם הם ימשיכו להישאר באותו מצב ולכן הם מרגישים שהם חייבים לפעול כאן ועכשיו:

דוגמאות מצוינות לכך הן:

- הרגע שבו הרופא שלך מבשר לך שהבדיקות שלך יצאו גרועות והגיע הזמן לעשות שינוי. - הרגע שבו הבוס שלך מזמין אותך לשיחה במשרד על האיחורים שלך לעבודה - הרגע שבו מנהל הבנק מודיע לך שהוא מקפיא את חשבון הבנק שלך בגלל האוברדראפט הגדול ויש לך מחשבות לחשוב שהגיע הזמן להתחיל לעבוד על שיווק בצורה רצינית

- הרגע שבו יש לך לחצים בחזה בעלייה במדרגות ואין לך יכולת להמשיך לעלות ברצף בגלל המשקל העודף שלך

- הרגע שבו ברור לך שהגיע הזמן להיפטר מהמחסומים שלך ויש לך תחושה של "אין ברירה" אלא לפנות לאיש מקצוע לעזרה.

כמובן ש-אלה דוגמאות ספורות ואני בטוחה שכבר עכשיו בזמן הקריאה עולות בראשך אותן דוגמאות רלוונטיות לך, בהן הנעת את עצמך לשינוי מתוך רצון להימנע מכאב גדול שלרוב הוא מחיר גבוה מידי שאינך רוצה "לשלם" על הישארות במצב הקיים.

כאשר אנשים פועלים מתוך מוטיבצית הימנעות, הם יתארו את המטרה שלהם במשפטים מהסוג: "אני לא רוצה לחשוב כך" או "אני לא רוצה להיות שמנה" או "אני רוצה להפסיק להרגיש תסכול, או "אני לא רוצה להמשיך להיות לבד" וכו'.

הסיפור שסיפרתי לך בהתחלה על המחלה שלי? האופן שבו מצאתי את עצמי פועלת ביום חמישי, כששמעתי שאחי עבר תאונה, גם היא הייתה מתוך מוטיבציית הימנעות וזו הסיבה שפעלתי כמו וונדר וומן למספר שעות עד שחזרתי הביתה.

הכוח השני שמניע אותנו לעשות שינוי נקרא מוטיבציית התקדמות ולמעשה, הטריגר שלו הפוך למוטיבציה הראשונה: הכוח שמניע אותנו הוא כדי התקדמות לקראת השגת מטרה שחשובה לנו, צמיחה והתפתחות ומימוש עצמי.

מוטיבציה זו מפעילה אותנו מתוך היותנו מכווננים להשגת מטרה חיובית וההבנה העמוקה, שאנחנו רוצים לשנות הרגלים | מחשבות | רגשות והתנהגויות מתוך רצון להתקדם ולהצליח להשיג את המטרה החשובה לנו.

ומהו הסוד הגדול, שרבים לא יודעים?

הסוד הוא שמוטיבציית הימנעות פועלת בצורה גלית, כלומר, ככל שהאיום או הכאב מתרחקים, כך המוטיבציה יורדת והאדם עלול למצוא את עצמו חוזר להרגליו הישנים.

ההנעה מתוך מוטיבציית התקדמות שונה בכך שהיא מאפשרת שינוי, שיש לו סיכויים גבוהים להישמר לאורך זמן ואפילו לתמיד.

כאשר אנשים פועלים מתוך מוטיבציית התקדמות, הם ישתמשו לרוב בשפה חיובית שמתארת התקדמות ומימוש לדוגמה: "אני רוצה להשיג את המטרה הזו כי חשוב לי להצליח ולהוות דוגמה לילדים שלי" או " אני רוצה לרזות, כי אני אוהבת את עצמי" או "אני רוצה להרוויח הרבה כסף על מנת שאוכל לתרום לעמותות שצריכות עזרה" וכו'.

לסיכום, אין במאמר זה לרמוז על טיבה של מוטיבציה אחת על השנייה אלא להציג את את הכוחות השונים שמניעים אותנו לפעול ומהי ההשפעה של כל אחת מהן לטווח ארוך.

ועכשיו תורכם – חשבו על המטרות שחשוב לכם להשיג ושאלו את עצמכם "מהי המוטיבציה שיש לי ביחס לכל אחת ואחת מהמטרות שלי?"

72 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page